[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ta gałąz produkcji zwierzęcej stanowi podstawowy element zaopatrzenia naszego rynku
krajowego w mięso i tłuszcz. Wieprzowina stanowi połowę spo\ywanego mięsa w Polsce.
Wszystkie kraje europejskie z wyjątkiem Francji produkują więcej wieprzowiny ni\
wołowiny Na całym Zwiecie z wyjątkiem Europy produkcja mięsa wołowego i cielęciny jest
wy\sza ni\ wieprzowiny. Przyczyn spo\ycia tak du\ej ilości wieprzowiny jest kilka:
- du\e zbiory ziemniaków, paszy przydatnej do tuczu świń,
- du\a rozrodczość trzody chlewnej, której pogłowie mo\na szybko zwiększyć przy
odpowiedniej bazie paszowej,
- w stosunkowo krótkim czasie mo\na uzyskać materiał do uboju,
- przetwory z wieprzowiny mogą być długo przechowywane, co pomaga
w samozaopatrzeniu się ludności wiejskiej w \ywność.
Zwinie są drugim po bydle rodzajem zwierząt powszechnie i tradycyjnie hodowanych
w indywidualnych gospodarstwach. Zwinie posiadają cenne właściwości biologiczne takie jak:
- wczesne osiąganie dojrzałości rozpłodowej, du\a płodność du\a plenność,
- szybki wzrost i szybkie osiąganie dojrzałości rzeznej,
- wysoka wydajność rzezna wynosząca od 76 do 82%,
- mała ilość paszy na 1 kg przyrostu,
- wszystko\erność świń i niewybredność na paszę,
Stan zapotrzebowania na wieprzowinę na naszym rynku zale\y od:
- liczebności trzody chlewnej i jego struktury,
- przeciętnego wieku i masy ubijanych tuczników,
- rytmiczność poda\y w ciągu roku,
- jakości uzyskiwanych po uboju produktów,
- wartości hodowlanej loch i knurów w stadzie podstawowym.
Istnieje pojęcie,  cyklu świńskiego polega to na tym, \e zmniejszenie zbiorów paszy
powoduje wcześniejszą wyprzeda\ tuczników nawet nie mających odpowiedniej wagi.
Jesienią maleje popyt na prosięta do tuczu, gwałtownie spadają ich ceny, następuje
zwiększona wyprzeda\ loch na rzez. Wiosną roku następnego ceny prosiąt rosną, rozpoczyna
się odbudowa stada loch, wzrasta stopniowo ilość świń, lecz poda\ tuczników przez dłu\szy
czas jest mniejsza od normalnej. Dodatkowym hamulcem są bardzo wysokie w tym okresie
ceny prosiąt.
Przynale\ność do UE wymusza na nas pewne standardy:
- nie mniej ni\ 20 prosiąt odsadzonych od lochy rocznie,
- częstotliwość oproszeń równa 2,2 do 2,4 od lochy rocznie,
- uzyskanie od lochy 6 miotów w ciągu u\ytkowania rozpłodowego,
- masa ubijanych tuczników poni\ej 105 kg,
- przyrosty dobowe masy ciała powy\ej 700g,
- zu\ycie do 3kg mieszanki pełnoporcjowej na 1kg przyrostu masy ciała,
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
35
- mięsność tusz nie mniejsza ni\ 53%,
- odczyn mięsa po 45 minutach po uboju pH 6.0.
Typy u\ytkowe świń
Rasy mięsne Rasy tłuszczowo- Rasy słoninowe Rasy smalcowe
mięsne
Rys. 16. Typy u\ytkowe świń [opracowanie własne]
U\ytkowanie trzody chlewnej w naszym kraju przedstawia rysunek 16. śeby uzyskiwać
wysokie efekty chowu trzody chlewnej zwierzętom nale\y zapewnić:
- mo\liwość ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zwierzętami
drapie\nymi,
- opiekę i właściwe warunki utrzymania, uwzględniające minimalne normy
powierzchniowe w zale\ności od systemów utrzymania,
- warunki utrzymania nieszkodliwe dla ich zdrowia (nie powodujące urazów),
zapewniających swobodę ruchu i wygodne le\enie oraz mo\liwość kontaktu wzrokowego
z innymi zwierzętami,
- wolność od głodu, pragnienia, niedo\ywienia, stresu oraz strachu i cierpienia,
- odpowiedni mikroklimat w budynkach z dobrą wentylacją i oświetleniem dostosowanym
do potrzeb poszczególnych gatunków i grup technologicznych.
Wielkość kojca dla zwierząt utrzymywanych pojedynczo powinna wynosić co najmniej:
- dla knura  6,00 m2,
- dla loch  wymiary kojca 2,0 m x 0,6 m  1,20 m2,
- dla loch w okresie odchowu prosiąt  3,50 m2,
- knurki i loszki hodowlane o masie ciała 30 110 kg  2,70 m2.
Powierzchnia kojca dla zwierząt utrzymywanych grupowo powinna wynosić
w przeliczeniu na jedno zwierzę co najmniej:
- lochy  1,60 m2,
- prosięta odsadzone i warchlaki; o masie ciała do 10 kg  0,15 m2. 10-20 kg,
- loszki hodowlane o masie ciała 30 -110 kg  1,4 m2,
- tuczniki; o masie ciała 30-50 kg  0,40 m2, 50-85 kg  0,55 m2., 85-110 m2.  0,65 m2,
ponad 110 kg  1,00 m2.
Przy utrzymywaniu świń w systemie otwartym powierzchnia na 1 sztukę dorosłą
powinna wynosić nie mniej ni\ 15 m2. Zwierzęta muszą mieć mo\liwość ochrony przed [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • fopke.keep.pl